Start
 
Menu główne
Start
Trening
Wyniki
Galeria zdjęć
Zdrowie
Kalendarz
TV MARATOŃCZYK
Maratony Zagraniczne
Biegi Ekstremalne
Biegi na Orientację
Rajdy
Ciekawostki
Historia
Archiwum
Bieganie w reklamie
Narty Biegowe
K2
Triathlon
Ogłoszenia
Testy Sprzętu
Kontakt
Najbliższe Imprezy
Jezienna Piątka w Olsztynie
Październik 21, 2018 (12:00)

Garmin Ultra Race Trójmiasto 2018
Grudzień 8, 2018 (05:30)

Zimowa Piątka w Olsztynie
Grudzień 16, 2018 (12:00)

Pełny Kalendarz
Dodaj Imprezę
Kalendarz Imprez
Wrzesień 2018 Październik 2018 Listopad 2018
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
Tydzień 41 1 2 3 4 5 6 7
Tydzień 42 8 9 10 11 12 13 14
Tydzień 43 15 16 17 18 19 20 21
Tydzień 44 22 23 24 25 26 27 28
Tydzień 45 29 30 31
Dodaj nowe zdarzenie Dodaj nowe zdarzenie

Śledź - najbardziej niedoceniana ryba - także wśród sportowców!
29.09.2017.
Image
 
Agata Elandt: Dietetycy od lat zachęcają do spożywania większej ilości ryb ze względu na ich zdrowotne korzyści. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę, że owych zalet nie można przypisać do każdego gatunku ryb. Śledź to jedna z niesłusznie niedocenianych ryb, natomiast jest ona bogatym źródłem białka, witamin oraz mikroelementów. I nie tylko!

Śledź mimo, że jest rybą tłustą, wcale nie jest kaloryczny

Śledzie należą do ryb tłustych. Nie znaczy to jednak, że są kaloryczne - sto gramów śledzia dostarcza tylko około 160 kcal. Ryba idealnie sprawdzi się zatem na diecie i będzie świetnym oraz zdrowym zamiennikiem mięsa. Co bardzo ważne, śledź ma przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nim kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Dlatego też śledź jest szczególnie doceniany przez sportowców którzy walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub niedoborem energii potrzebnej do wysiłku. Chętnie sięgają po niego również osoby dążące do redukcji masy ciała.

Ster na zdrowie – dlaczego warto jeść śledzia?

Prozdrowotnych powodów, dla których warto jest śledzie jest mnóstwo! Zacznijmy od witamin. Śledzie są bogatym źródłem witaminy A - wpływającej na stan naskórka oraz wzrok, E - która ma działanie przeciwmiażdżycowe, jak również cennej witaminy D. Nasz organizm produkuje tę witaminę podczas ekspozycji skóry na promienie słoneczne. Jednak ze względu na strefę klimatyczną Polski i ilość słońca w ciągu roku, powinniśmy zadbać także o dietę bogatą w witaminę D lub jej suplementację. Wartoteż wiedzieć, że śledź zawiera 10-krotnie więcej witamy D niż mleko. A witamina ta przecież jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ odpowiada za budowę kości, regulując gospodarkę wapnia.
 
W dodatku zawarte w rybie nienasycone kwasy tłuszczowe, chronią przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca. Jedzenie śledzia wpływa też na obniżenie ciśnienia krwi. Ryba jest również cennym źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, których nie potrafimy samodzielnie wytworzyć. Niewiele osób wie, że śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Narody, których dieta składa się w dużej części z owoców morza oraz ryb żyją znacznie dłużej i zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby.

Nie tylko zdrowe, ale też smaczne

Imponująca jest także ilość przepisów ze śledziem. Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie? Przekonaj się, że pysznych możliwości jest znacznie więcej. Idealne sprawdzą się jako składnik sałatek, można je także podawać w formie rolmopsów. Ta ryba wspaniale smakuje również gdy się ją upiecze w folii ze świeżymi ziołami, lub zamarynuje. Jeżeli jednak nie masz na to czasu i chęci na spędzanie długich godzin w kuchni, warto skorzystać z gotowych i smacznych produktów, np. śledzi w occie FJØRD FISKURSSON w wygodnym opakowaniu. Dzięki temu w kilka minut wyczarujesz szybkie, pożywne i zdrowe danie. A jak je przyrządzić? Poniżej znajdziesz inspirację!


SAŁATKA ZE ŚLEDZIA A’LA MATJAS, SELERA NACIOWEGO I KORNISZONÓW


Składniki:
• filety ze śledziaa’laMatjas FJØRD FISKURSSON
• seler naciowy min korniszony
• gruszka
• cebula czerwona
• marchewka
• szczypior
• sezam czarny
• musztarda francuska
• majonez
• pieprz

Przygotowanie:
1.    Filet ze śledzia i seler naciowy kroimy w grubszą kostkę.
2.    Gruszkę kroimy w kostkę, korniszony w grubsze plasterki, siekamy cebulę i szczypior, a marchewkę kroimy w julienne (bardzo cienkie paski).
3.    Wszystkie składniki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Dodajemy ziarna sezamu (czarny uatrakcyjni danie), łyżkę musztardy francuskiej i majonezu.
 
Image 





  Bądź pierwszym który skomentuje
RSS komentarzy

Napisz komentarz
  • Komentarze można zamieszczać bez wcześniejszego zalogowania.
  • Pamiętajcie o poprawnym wpisaniu kodu uwierzytelniającego.
  • Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających ewidentnie kulturę wypowiedzi.

Imię:
Komentarz:

Kod antyspamowy:* Code
Chcę być powiadamiany emailem o dodaniu nowych komentarzy

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Kalenji
Maratończyk na FB
maratonczyk
 
Bieg Niepodległóści - Kostka
Bieg Konstytucji - Film
Bieg Powstania - FILM
Youtube
Polskie Maratony
Ostatnie komentarze
@Aloy nie podoba mi się w jaki sposób wyrażasz się o Pani Edycie. Tak ...
więcej...
przez Mark

@ Mark Chyba słabo się orientujesz w tego typu imprezach. Ci organi...
więcej...
przez Aloy

Brawo nareszcie ktoś wziął się za temat. Biegacz ze mnie słaby ale bie...
więcej...
przez Mac

Bez komentarza. Organizatorzy chyba upadli na głowę robiąc sobie total...
więcej...
przez Mark

W Warszawie i Gdańsku :) Super gość!
więcej...
przez Marek

W Gdańsku, Szczecinie, Warszawie. Tam go widziałem :) Brawo Guillaume!
więcej...
przez Lolek

po co pisać, że relacja i wyniki niebawem skoro już ponad tydzień po b...
więcej...
przez Biegacz

K2 - Dział Górski
1
© 2018 MARATOŃCZYK
Untitled Document